Autopriemysel víta od EÚ možnosti rozširujúce podmienky podnikania

13.11.2012 Bratislava

Bratislava 13. novembra (TASR) – Automobilový priemysel na Slovensku víta možnosti zo strany EÚ, ktoré rozširujú podmienky na ďalšie podnikanie, najmä pre malé a stredné podniky. Uviedol to predseda Spolku automobilových inžinierov a technikov Slovenska (SAITS) a člen komisie pre vedu a výskum Združenia automobilového priemyslu (ZAP) SR Ján Lešinský.

"Na Slovensku je priemyselná tradícia, veľa výrob je orientovaných, najmä v strojárskom a elektrotechnickom priemysle, na automobilovú výrobu. Viac ako 10 miliárd eur v tovarovom predaji do montážnych závodov na Slovensku prináša veľkú pridanú hodnotu. Pre SR automobilový priemysel predstavuje takmer 30 % hrubého domáceho produktu a takmer 30 % exportu," povedal Lešinský v súvislosti s akčným plánom pre automobilový priemysel v Európe predstaveným minulý týždeň Európskou komisiou (EK).

EK v akčnom pláne podľa jeho slov zdôrazňuje podporu pri príprave a zvyšovaní kvalifikácie pracovníkov pracujúcich v automobilovom priemysle, ako aj pri orientácii mládeže na výchovu pre profesie v automobilovom odvetví. "Na Slovensku už iba 10 % stredoškolákov prichádza na technické univerzity, ktoré sú zaangažované do automobilového biznisu. To je veľmi málo."

Zároveň je veľmi vhodné, že EK chce v akčnom pláne zvýšiť priemerný podiel výrob automobilového priemyslu v EÚ zo súčasných 16 % na 20 % v roku 2020. "To je v súlade s tým, že na Slovensku a v jeho stredoeurópskom okolí sa usídľujú automobilky a ich najväčší dodávatelia modulov a systémov," podotkol.

Na druhej strane je otázny cieľ EK, aby zastaraný automobilový priemysel vybudovaný za posledných 20 až 30 rokov, hlavne v západnej Európe, priniesol viac pracovných príležitostí. "Ďalší vývoj prinesie pravdepodobne len viac kvalifikovaných pracovných príležitostí. Preto aj mladí ľudia v SR musia viac študovať," dodal Lešinský.

Akčný plán s názvom CARS 2020, ktorý predstavila EK 8. novembra 2012, je postavený na štyroch pilieroch. Prvým je podpora investícií do vyspelých technológií a inovácií v záujme ekologických vozidiel. Druhým je zlepšenie podmienok na trhu, tretím podpora priemyselného odvetvia pri vstupe na globálny trh. Štvrtým pilierom je podpora investícií do zručností a odbornej prípravy.

Spolok automobilových inžinierov a technikov Slovenska je organizácia združujúca inžinierov a technikov zo sféry automobilového a príbuzného priemyslu, výskumu a vysokých škôl. Účelom spolku je aktívna podpora výskumu, vývoja, výroby a účelného využitia cestných a terénnych motorových vozidiel, ich častí a systémov, vrátane palív. SAITS bol založený v októbri 1993 v Bratislave.
 

Vyberte región